אנשים רבים שאינם ממוצא איטלקי חושבים שהמטבח האיטלקי מוגבל למנות המפורסמות פסטה וספגטי. אנשים נוטים לחשוב שהמטבח האיטלקי סובב רובו ככולו סביב פסטה ושאין הבדל בין מקומות שונים באיטליה מבחינת הבישול והמנות. אך של דבר המטבח האיטלקי מגוון מאוד. יחד עם זאת, רק הפסטה והספגטי לבדם הצליחו לכבוש מקום מכובד במטבחים רבים ברחבי העולם.
המטבח האיטלקי הוא אחד מהמטבחים הגדולים והפופולאריים בעולם בגלל הפשטות של האוכל שללו וכמובן הטעם. אך בניגוד למה שנהוג לחשוב המטבח האיטלקי מאופיין בגיוון ועושר רב. מתחת לרוטבי העגבניות והטירמיסו מצויים השורשים ההיסטוריים של מנות קלאסיות אלו, שורשים שהולכים מאות שנים אחורה בזמן. המנות רובן בנות מאות שנים, גלגוליהן הראשונים עוד מתקופת האימפריה הרומית.
הארוחה האיטלקית הקלאסית נחשבת לחגיגה עבור המשפחה האיטלקית המסורתית. בדרך כלל האם או הסבתא תעמול במשך שעות על הכנה של מספר מנות. הארוחה עצמה גם היא לא תהיה כלאחר יד ויוקדש לה כמה שעות.
הארוחה האיטלקית המסורתית מורכבת מחמישה גורמים עיקריים: נישנוש קל לאוכל או לשתות לפני הארוחה, זה יכול להיות ברוסקטה פשוטה או זיתים במרינדה או כמובן אחת מהגבינות המפורסמות שלהם מוצרלה, פרמז'ן או גורגונזולה. לאחר הטעימה הראשונה מגיעה המנה הראשונה שכולה פחמימות. מנה זו היא בדרך כלל תהיה פסטה או פיצה, ריזוטו בתוספת לחמים.
המנה השנייה תכלול בשר, דגים או עוף. המנות הן בדרך כלל קטנות ופשוטות אם לפני כן הוגשה פסטה עשירה ומשביעה. לאחר מכן מגיעה מנה נוספת, פלטת ירקות שמעדנת את הארוחה ולבסוף יוגש קינוח: ביסקוטי, עוגות, טירמיסו, פודינג או ג'לי.האיטלקים ידועים גם באהבתם לקינוח עשיר בשמנת.
הארוחה האיטלקית המסורתית חשובה מאוד עבור האיטלקים: הבישול, ההגשה, הזמן המוקדש לארוחה וכולי. הם מתייחסים לארוחה ולבישול כמעשה אומנות. לאיטלקים תשוקה אדירה לאוכל. הם שמים דגש על טריות, ספונטאניות וטעמים עשירים.
רובנו ככולנו יודעים להכין פסטה ואולי גם לזניה אך מסתפקים בזה. אם בעבר כדי ללמוד לבשל כמו שצריך היה צריך להירשם לאחד ממוסדות הלימוד לבישול ואפייה היום ישנן סדנאות בישול רבות לרבות סדנת בישול איטלקי בה ניתן ללמוד את רזי המטבח האיטלקי. מעבר לכך שתוכלו ללמוד לשדרג את הפסטה שלכם עשרות מונים, לגוון ולהעשיר אותו, בסדנאות ניתן להרחיק לכת וללמוד לבשל מאכלי גורמה מהמטבח האיטלקי. אוכל גורמה איטלקי כולל בתוכו מגוון של גבינות מיוחדות שמוסיפות עושר למנות והופכות אותן משביעות יותר.
למידע נוסף על סדנת בישול איטלקי בפרט וסדנאות בישול בכלל